Vitamiinien,
kivennäis- ja
hivenaineiden

A

B

C

Vitamiinit, kivennäis- ja hivenaineet & ruokavalio

Elämän ylläpidolle välttämättömät suojaravintoaineet saadaan ruoan ravintoaineista.

Suojaravintoaineisiin luetaan vitamiinit, kivennäis- ja hivenaineet, välttämättömät rasva- ja aminohapot, toisinaan myös kuitu ja vesi. D-vitamiinia saadaan pääosin auringonvalon avustamana ja suoliston mikrobisto tuottaa jonkin verran vitamiineja kehon tarpeisiin. Pääosin kehomme ei kuitenkaan pysty tuottamaan suojaravinteita itse vaan niitä pitää saada ravinnosta päivittäin.

Vitamiineilla, kivennäis- ja hivenaineilla saannin suositukset

Vitamiineilla, kivennäis- ja hivenaineilla on niiden välttämättömyyden vuoksi olemassa päivittäiset saannin suositukset, jotka perustuvat kansainvälisiin ravitsemustutkimuksiin. Suosituksissa on huomioitu mm. ikä, sukupuoli, raskaus ja imetys. Suomalaisten suositusten taustalla toimivat Pohjoismaiset ravitsemussuositukset.

Suojaravintoaineiden täydentäminen ravintolisillä

Miten voisi varmistaa näiden elämän kannalta välttämättömien suojaravinteiden saannin? Ravintoaineiden saannin omatoiminen seuranta voi osoittautua työlääksi ja epävarmaksi. Monivitamiinivalmisteilla, yksittäisillä vitamiinivalmisteilla sekä kivennäis- hivenainevalmisteilla voi helposti ja turvallisesti täydentää omaa ravitsemustilaa, mutta ravintolisäviidakossa voi olla hankala erottaa mitä valmisteita oikeasti tarvitsee ja miksi. Tällä sivustolla haluamme auttaa sinua ymmärtämään mm. suojaravinteiden roolin kehon toiminnassa sekä arvioimaan saatko ruuasta tarvittavat vitamiinit ja kivennäisaineet.

Kerromme myös vitamiinien sekä kivennäis- ja hivenaineiden saannin suosituksiin liittyviä seikkoja, turvallisen saannin ylärajoja sekä virallisia terveysväitteitä. Tuomme samalla esille vitamiinien ja kivennäis- ja hivenaineiden imeytymiseen ja hyväksikäyttöön liittyvää tutkimustietoa sekä miten tuotteita tulisi käyttää parhaan hyödyn saamiseksi. Esimerkiksi: ”Vältä maitotaloustuotteiden ja rautavalmisteen saman aikaista käyttöä, jos tavoitteena on parantaa rauta-arvoja.”

Lue lisää seuraavilta sivuilta, joihin asiantuntijamme ovat koonneet kattavasti tietoa vitamiineista ja kivennäisaineista.

Vitamiinit ruoasta

Vitamiinien ja kivennäis- ja hivenaineiden ABC

Mikä ravintolisä sinulle?