Mitä ruokavaliosi sisältää?

Ohjeita Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen fineli.fi-sivuston käyttöön

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos on tuottanut ja ylläpitää www.fineli.fi sivustoa, johon on listattu satoja ruokia ja elintarvikkeita ja niiden ravintosisältöjä kuten energiasisältöä, proteiinia, hiilihydraatteja, rasvoja, vitamiineja, kivennäis- ja hivenaineita ja kuituja. Yksittäisen ruoka-aineen ravintoaineiden pitoisuuksia on nopeaa ja vaivatonta selvittää.

Palveluun kuuluu myös ruokapäiväkirjaosio, johon etsitään ja valitaan kyseisestä elintarviketietokannasta ravinnoksi käyttämiään ruoka-aineita tai elintarvikkeita. Valitsemalla kaikki lautasella olevat ruoka-aineet ja ilmoittamalla niiden määrät, saadaan syntymään yhden päivän ruokapäiväkirjatieto. Raportista käy selväksi miten kyseisen päivän ravintoainekokonaisuus vertautuu suosituksiin. Jos suositukset eivät täyty, päivän ruokia voi vaihtaa tuonnempana toisiksi ja/tai lisätä tai vähentää yksittäisten ruoka-aineiden määriä tavoitteen saavuttamiseksi. Tällä tavoin tehden oppii koostamaan ruokavaliotaan suositusten mukaiseksi.

Jonkin aikaa Fineli.fi -palvelua käytettyään voi oppia hahmottamaan noudattamansa ruokavalion toimivuutta kokonaisuutena. Finelin avulla voi oppia hahmottamaan ruokien ravintosisältöä esimerkiksi energiasisällön osalta kohtuullisella tarkkuudella. Myös proteiinien, hiilihydraattien ja rasvojen osalta saantia on mahdollista oppia hahmottamaan, joskin se vaatii enemmän harjoittelua ja tarkkuus on suuntaa antavaa. Vitamiinien, kivennäis- ja hivenaineiden seuranta on tarkinta ruokapäiväkirjatoiminnon avulla.

Näin se toimii. Suunnittele ruokavalio

suunnittele ruokavalio - kohta 1Syötä päivän ateriat

Selvitä ruokavaliosi koostumus

Opi koostamaan terveellinen ruokavalio