Vitamiinien terveysväitteet - samat terveysväitteet eri vitamiineille voivat ihmetyttää
2. syyskuu • 2024
Samaa terveysväitettä esiintyy useamman vitamiinin, kivennäis- ja hivenaineen kohdalla. Esimerkkinä olkoon terveysväite: auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta. Väite esiintyy yhteensä kuuden vitamiinin ja kahden kivennäis- ja hivenaineen kohdalla. Tämä voi hämmentää ja hankaloittaa hahmotusta: miksi niin monilla vitamiineilla on samoja vaikutuksia? Kysymys on perusteltu – yksi lääke yhteen vaivaan – orientoituneelle. Hahmottamisen helpottamiseksi asiaa on kuitenkin hyvä avata.
Väsymyksen ja uupumuksen taustalla voi olla yksinkertaisesi lyhyet ja huonot unet, joihin auttaa riittävä uni. Mutta taustalla voi olla kehon energiantuotantoon liittyviä ongelmia. Kehossa solun keskeisimpänä energianlähteenä on niin kutsuttu ATP molekyyli, jota tuotetaan kymmeniä kiloja, melkein oman painon verran. Kehon biokemialliset reaktiot toimivat ATP avulla. Ruoasta saadun energian muuttaminen ATP:ksi on erittäin monimutkainen biokemiallinen kokonaisuus. Pelkästään sokerin eli glukoosin hajotuksessa tarvitaan B1, B2, B3 ja B6 vitamiineja. Yhdenkin riittämätön määrä heikentää ATP:n tuotantoa. Nämä neljä ovat mukana sarjassa etenevissä reaktioissa, joissa jokaisen puute heikentää kumuloituvasti ATP:n tuottoa. Glukoosin hajotusta eli glykolyysiä tapahtuu kaikissa soluissa. Näitä neljää vitamiinia riittää suurelle osalle soluista, entsyymien kofaktoreiksi – emmehän muuten olisi ylipäätään hengissä. Jollekin osalle soluista vitamiinien saanti voi olla osin liian vähäistä, jolloin puutokset voivat näyttäytyä niiden solujen tai kudosten toiminnan heikentymisenä. On ymmärrettävää, että ATP:n tuotantoon liittyvien vitamiinien, kivennäis- ja hivenaineiden riittämätön saanti vaikuttaa negatiivisesti kehon toimintoihin. Mutta tilanne korjaantuu ruokavaliota muuttamalla tai lisäämällä suojaravintoaineiden saantia ravintolisistä.
Edellä mainitusta kuudesta vitamiinista, kivennäis- ja hivenaineesta on oltava kehon käytössä kaiken aikaa riittävä määrä energiantuotannon ylläpitämiseksi. Esimerkkinä olkoon rauta, jonka riittämätön saanti on yksi uupumuksen mahdollinen syy. Se kuljettaa happea kehoon, jossa sitä tarvitaan energiatuotossa. Muilla yhdisteillä on muita mekanismeja, mitä kautta nekin osallistuvat energian tuottoon kehossa.
Näillä samoilla kuudella vitamiinilla, kivennäis- ja hivenaineella, jotka auttavat vähentämään väsymystä ja uupumusta on muitakin rooleja kehon toiminnoissa, joihin taas liittyy usein muita vitamiineja, kivennäis- ja hivenaineita. Terveydessä ja hyvinvoinnissa on kyse kokonaisuuden toimivuudesta. Kaikkia vitamiineja ja kivennäis- ja hivenaineita tarvitaan samanaikaisesti kaiken aikaa.
Hämmennystä voi aiheuttaa myös se, että esimerkiksi rauta ja sen riittävä saanti edistää samaan aikaan immuunijärjestelmän normaalia toimintaa, normaalia energia-aineenvaihduntaa, hapen kuljetusta, kognitiivista toimintaa, normaalia punaisten verisolujen ja hemoglobiinin muodostumista sekä osallistuu solujen jakautumisprosessiin. Useimmissa kehon prosessissa tarvitaan rautaa. Jos matalat rauta-arvot saadaan palautettua normaalille tasolle, raudan puutteesta kärsinyt voi havaita itsessään esim. kognitiivisten kykyjen ja/tai huonon immuniteetin normalisoituneen flunssaherkkyyden väistyttyä.
Raudan puutteen aiheuttamiin ongelmiin perehtyneen sisätautilääkärin luennot voivat herättää kuulijoissa ihmetystä siitä, miten paljon erilaisia muutoksia voi tapahtua rauta-arvojen normalisoituessa vakavista puutoksista. Kyse on kuitenkin vain kehon normaalien toimintojen palautumisesta.
On hyvä muistaa, että toisaalta taas raudan liikasaanti on myös terveysongelmien aiheuttajia. Siksi rauta-arvojen korjaaminen onkin aina syytä tehdä lääkärin kanssa yhteistyönä.
Tutustu myös näihin artikkeleihin
Saako ruoasta tarvittavat vitamiinit ja kivennäisaineet?
Miten selvittää omaa ravintoaineiden saantia ja kenelle ravintolisä voisi olla...
Lue lisää >Vitamiineja on saatava päivittäisestä ravinnosta kehon tarpeita vastaava määrä. Lue...
Lue lisää >Mikä on biotiini ja sen käyttötarkoitukset ja miten tärkeä rooli...
Lue lisää >