E-vitamiini, tokoferoli ja tokotrienoli

7. helmikuu • 2025
Kauneusvitamiini, haetko E-vitamiinia ihollesi vai antioksidantin lähteeksi?
Yleistä
E-vitamiini on yleisnimitys tokoferoli- ja tokotrienoliyhdisteille, joilla on RRR-α-tokoferolin biologinen aktiivisuus. Tokoferolien nimi johtaa kahdesta kreikan sanasta toc ja phero, jotka tarkoittavat lasta ja synnyttämistä. E-vitamiinista on ihoon liittyen lukuisia tutkimuksia. E-vitamiinin on havaittu voivan mm. suojata ihoa oksidatiivisen stressin aiheuttamilta muutoksilta.
E-vitamiiniyhdisteitä ovat alfa-, beeta-, gamma- ja delta-tokoferoli sekä alfa-, beeta-, gamma- ja delta-tokotrienoli, joilla kullakin on kahdeksan eri isomeeriä eli sama molekyylikaava mutta erilainen rakenne tai järjestys. Raseemisiksi seoksiksi kutsutaan seoksia, joissa esiintyy kaikkia E-vitamiinin isomeerejä. Kaikilla tokoferolien ja tokotrienolien muodoilla ei ole samaa E-vitamiiniaktiivisuutta. Suurin E-vitamiiniaktiivisuus on RRR-alfa-tokoferolilla. Tätä muotoa esiintyy ravinnossa eniten.
Elintarvikkeiden ja ravintolisien E-vitamiinipitoisuus ilmoitetaan alfa-tokoferoliekvivalentteina (α-TE). 1 mg (milligramma) alfa-tokoferoliekvivalenttia (alfa-TE) tai (α-TE) vastaa 1 mg:a (RRR)-α-tokoferolia = 2 mg beta-tokoferolia = 10 mg gamma-tokoferolia = 33 mg delta-tokoferolia = 3 mg alfa-tokotrienolia = 20 mg beta-tokotrienolia.
Toisena tapana esittää arvot kansainvälisinä yksikköinä (KY, engl. IU (International Unit)) 1 KY vastaa E-vitamiinien kohdalla:
1 KY = 1 mg kaikki-rac-α-tokoferyyliasetaattia = 0,74 mg RRR-α-tokoferyyliasetaattia = 0,91 mg kaikki-rac-α-tokoferolia =0,67 mg RRR-α-tokoferolia.
E-vitamiini esiintyy solukalvoilla, joissa se toimii antioksidatiivisena yhdisteenä, suojaten solukalvoa hapetusstressin tuottamilta radikaaleilta.
Viralliset hyväksytyt terveysväitteet ja toiminta (1
E-vitamiini edistää solujen suojaamista hapettumisstressiltä.
Tarve (2
E-vitamiinin päivittäinen saannin suositus | ||
Lapsille | mg | mg |
≥ 6 kk | 4 | |
7–11 kk | 5 | |
1–3 v | 7 | |
4–6 v | 8 | |
7–10 v | 9 | |
Naisille | Miehille | |
11–14 v | 10 | 11 |
15–17 v | 11 | 12 |
18–24 v | 10 | 11 |
25–50 v | 10 | 11 |
51–70 v | 9 | 11 |
> 70 v | 9 | 11 |
Raskaana olevat | 11 | |
Imettävät | 12 | |
Suurin turvallinen saanti | ||
Lapsille | mg | |
≥ 6 kk | ||
1–3 v | 100 | |
4–6 v | 120 | |
7–10 v | 160 | |
11–14 v | 220 | |
15–17 v | 260 | |
Aikuisille | 300 | |
Elintarvikepakkauksissa ja ravintolisissä esiintyvä päivittäisen saannin vertailuarvo (3
Elintarvikkeiden ja ravintolisien pakkausmerkinnöissä E-vitamiinin päivittäisen saannin vertailuarvo on EU:n asetuksen mukaisesti 12 mg.
Riittääkö saanti turvaamaan tarpeen?
Suomalaisten aikuisten E-vitamiinin saanti Finravinto 2017(4 tutkimuksen mukaan naisten osalta on keskimäärin 10,2 mg/vrk ja miesten 11,8 mg/vrk. 75 % naisista saa E-vitamiinia saantisuosituksen mukaisesti, miehistä 65 %, naisista 2,4 % jää alle keskimääräisen tarpeen, miehistä 2,8 %. Keskimääräinen tarve naisille on 5 mg/vrk ja miehille 6 mg/vrk. Keski-ikäiset miehet ja naiset näyttävät saavan hieman paremmin E-vitamiinia kuin muissa ikäryhmissä.
Lähteet
Vehnänalkioöljyssä on eniten luontaista E-vitamiinia. Hyviä E-vitamiinin lähteitä ovat öljyt, joissa E-vitamiini toimii hapettumisen estäjänä, viljavalmisteet, liha- ja kananmunaruoat, kasvikset ja kasvisruoat.
E-vitamiini ravintolisissä
Ylimmän turvallisen saannin määrä aikuisilla on 300 mg päivässä, lapsilla 100–260 mg iän mukaan. 1—3 v 100 mg, 4—6 v 120 mg, 7—10 v 160 mg, 11—14 v 220 mg, 15—17 v 260 mg
E-vitamiiniyhdisteet ovat rasvaliukoisia, kehoon varastoituvia E-vitamiinivalmisteita on öljymäisenä vehnänalkioöljynä, öljykapseleina ja tabletteina.
Eri E-vitamiini muodot valmisteissa (5
Tyypillisinä E-vitamiinin yhdistemuotoina ovat tokoferoli- ja tokotrienoliöljykapselit, D- ja DL-alfa-tokoferoli, D-, ja DL-alfa-tokoferyyliasetaatti, D-alfa-tokoferyylihapon sukkinaatti, tokoferolisekoitukset. Muita yhdistemuotoja ei saa käyttää ravintolisissä EU:n alueella.
E-vitamiini ja lääkkeet
E-vitamiini saattaa suurina pitoisuuksina vaikuttaa veren hyytymiseen ja sillä on todettu yhteisvaikutuksia eräiden lääkkeiden kanssa (National Institutes of Health/ Office of Dietary Supplements luettu 14.1.2025, Indexbase, lääkeinteraktiot/ Duodecim Terveysportti luettu 14.1.2025). Mikäli sinulla on jokin pitkäaikaissairaus, olet menossa leikkaukseen tai käytät säännöllistä lääkitystä, varmista E-vitamiinilisän sopivuus lääkäriltä.
Miten E-vitamiinivalmistetta nautitaan ja mihin aikaan
Koska E-vitamiini on rasvaliukoinen, sen imeytymistä voidaan parantaa ottamalla se yhdessä rasvapitoisen aterian kanssa. Rasvat auttavat liuottamaan E-vitamiinia, mikä mahdollistaa paremman imeytymisen ja hyödyntämisen elimistössä. Tämä tekee aterian yhteydessä nauttimisesta optimaalisen ajankohdan.
Tutustu myös näihin artikkeleihin
Suomalaisista miehistä kolmasosa ei saa D-vitamiinia ravinnostaan suositusten mukaisesti, naisista...
Lue lisää >Saako ruoasta tarvittavat vitamiinit ja kivennäisaineet?
Miten selvittää omaa ravintoaineiden saantia ja kenelle ravintolisä voisi olla...
Lue lisää >C-vitamiini on tunnettu vastustuskykyyn vaikuttavana vitamiinina. Mitä muita terveydelle tärkeitä...
Lue lisää >LÄHTEET
2) KESTÄVÄÄ TERVEYTTÄ RUOASTA- kansalliset ravitsemussuositukset 2024, THL, VRN, 2024. Kestävää terveyttä ruoasta – kansalliset ravitsemussuositukset 2024.pdf
4) https://www.julkari.fi/handle/10024/137433
5) https://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/ALL/?uri=CELEX%3A32009R1170