Väsyttääkö jatkuvasti ja epäilet raudan puutetta? Tässä herkkävatsaisille uusi vaihtoehto

Raudanpuute

3. lokakuu • 2023

Jatkuva uupumus saattaa johtua raudan tai varastoraudan puutteesta. Rautalisät voivat kuitenkin aiheuttaa monelle vatsaoireita. Nyt markkinoilta löytyy vaihtoehtoinen valmiste, joka on vatsaystävällinen.

Kun syksy ja pimenevät illat saapuvat, moni kokee itsensä väsyneeksi ja uupuneeksi. Tilapäinen väsymystila on täysin normaalia, mutta mikäli uupumus jatkuu pitkään ja aiheuttaa esimerkiksi aivosumua, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen.

Usein tilanne johtuu raudan tai varastoraudan eli ferritiinin vajeesta. Tutkimusten mukaan etenkin hedelmällisessä iässä olevat naiset ja kasvissyöjät saavat ravinnostaan liian vähän rautaa. Rautalisää ei kuitenkaan kannata lähteä napsimaan omin päin, vaan tarkistaa tilanne ensin laboratoriokokeiden avulla.

Kyse voi olla raudan liian vähäisestä määrästä ruokavaliossa tai raudan imeytymisen ongelmista. Lisäksi jotkut saattavat jättää rautavalmisteet kauppaan, jos ne ovat aiheuttaneet vatsaoireita.

“Rauta on elimistölle ykkösasia”

Rauta on elimistölle välttämätön hivenaine. Se ylläpitää immuunijärjestelmää ja kognitiivisia toimintoja, kuljettaa happea kudoksissa ja auttaa muodostamaan hemoglobiinia. Riittävä raudan saanti auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta.

– Rauta on elimistölle ykkösasia, toteaa fytonomi Timo Kosonen, joka on tehnyt pitkän uran terveystuotealalla ja toimii myös Terveysopisto Saluksen ravinto-opin pääopettajana.

Tärkeimpiä raudan lähteitä ovat liha- ja kananmunatuotteet sekä viljavalmisteet. Maksa on ravinnon raudanlähteenä ykkönen, mutta sen nauttimista on syytä rajoittaa Ruokaviraston ohjeiden mukaisesti. Myös kasvikunnan tuotteissa on rautaa, mutta se imeytyy elimistöön heikommin verrattuna eläinperäiseen rautaan.

– Kasvissyöjän on tärkeää tuntea tämä asia, jotta rauta-arvot pysyvät toivotulla tasolla, Kosonen huomauttaa.

Raudan imeytymiseen vaikuttaa myös se, mitä rautapitoisen aterian kanssa syödään ja juodaan. Esimerkiksi maitotuotteita ei suositella nautittavaksi samaan aikaan, sillä maidon kalsium häiritsee raudan imeytymistä. Myös viljatuotteet ja polyfenoleja sisältävät tuotteet , kuten marjat, vihannekset, pavut ja tee, haittaavat raudan imeytymistä.

– Jos on sekasyöjä ja rauta-arvoissa on haasteita, nämä asiat kannattaa huomioida, Kosonen sanoo.

Naisilla raudan saanti haasteellista

FinRavinto 2017 -tutkimuksen mukaan alle 45-vuotiaista naisista vain kolme prosenttia sai ravinnosta rautaa suositusten mukaisesti.

– Tässä ollaan ison asian äärellä. Naisilla on monesti raudan kanssa suuria haasteita, Kosonen sanoo.

Alle 45-vuotiaiden naisten raudan saantisuositus on 15 mg vuorokaudessa. Miehillä ja yli 45-vuotiailla naisilla suositus on 9 mg vuorokaudessa. Alle 45-vuotiaat naiset menettävät rautaa kuukautisten aikana.

– Haasteena on se, että naisilla raudan tarve on suurempi, mutta vastaavasti energian eli ruoan tarve pienempi kuin miehillä. Jos mies syö 200 g naudanpaistia illallisella, koko päivän rauta-annos tulee sillä miltei täyteen. Naisen pitäisi vastaavasti syödä 350 gramman pihvi, Kosonen pohtii.

Selvitä rauta-arvot ennen lisäravinteiden hankkimista

Pitkään kestänyt uupumus ja väsymys ajaa monet lääkärin vastaanotolle – ja hyvä niin.

– Rauta- ja ferritiiniarvot täytyy selvittää verikokeilla, ennen kuin lähdetään ottamaan ravintolisiä. Rautatabletteja ei kannata käyttää ilman lääkärin ohjeistusta, sillä liika rauta on haitallista.

Kosonen sanoo, että valitettavan usein laboratoriokokeissa mitataan vain hemoglobiiniarvo, jollei ferritiiniarvojen mittaamista pyydetä erikseen.

– Pelkän hemoglobiinin ottaminen ei kerro mitään siitä, kuinka paljon rautaa on varastossa.

Kosonen sanoo, että nykyään on myös verkkolaboratorioita, joista voi tilata tutkimuksen helposti. Asiakas käy otattamassa näytteen osoitetussa laboratoriossa. Tulokset lähetetään sähköpostitse.

Jos rautavarastot ovat vajenneet, niiden täyttyminen kestää pitkään; kuukausia tai jopa vuoden.

– Tällaisessa tapauksessa asiaan pitää suhtautua vakavasti. Ei riitä, että syö silloin tällöin rautapitoista ruokaa, vaan asiaa täytyy edistää aktiivisesti. Ferritiinimittauksia kannattaa tehdä noin 2-3 kuukauden välein, Kosonen muistuttaa.

Avuksi vatsaystävällinen valmiste

Jos ferritiiniarvot eivät lähde nousemaan toivotulla tavalla pelkän ruokavalion avulla, kannattaa avuksi ottaa lisäravinteita.

Markkinoilla on ravintolisinä tai lääkevalmisteina vahvoja rautavalmisteita, joilla on paikkansa, mutta ne saattavat aiheuttaa osalle vatsavaivoja.

Nyt markkinoille on tullut tuote tehostamaan ravinnosta ja ravintolisistä saatavan raudan kuljettamista kehoon: Bioteekki Super Laktoferriini + rauta & C-vitamiini, joka on vatsaystävällinen, raudan imeytymistä edistävä valmiste. Kososen mukaan laktoferriini ohjaa raudan eteenpäin elimistössä ilman, että se sakkautuu paksusuoleen ja aiheuttaa epämukavuutta.

– Se sitoo ruuan mukana tulevaa rautaa ja kuljettaa sen elimistöön, myös ferritiinivarastoihin.

Laktoferriinin rinnalla Bioteekin valmiste tuo elimistöön myös 7 mg lisärautaa. Valmisteeseen lisätty rauta on hyvin imeytyvässä ja vatsaystävällisessä muodossa patentoituna Ferrochel™ -rautabisglysinaattina.

Valmisteen C-vitamiini parantaa osaltaan raudan imeytymistä, edistää immuunijärjestelmän normaalia toimintaa ja auttaa vähentämään väsymystä.

Bioteekin Laktoferriiniä voi ostaa apteekeista sekä terveystuotekaupoista- ja osastoilta.

Lue myös nämä artikkelit

D-vitamiini, kalsiferoli

Suomalaisista miehistä kolmasosa ei saa D-vitamiinia ravinnostaan suositusten mukaisesti, naisista...

Lue lisää >
Stressi ja palutuminen sekä stressin lievittäminen

Stressi kuluttaa kehoa – näin tuet jaksamista ravitsemuksen avulla

Stressi kuluttaa kehoa – näin tuet jaksamista ravitsemuksen avulla 10....

Lue lisää >
Saatko ruoasta riittävästi vitamiineja?

Saako ruoasta tarvittavat vitamiinit ja kivennäisaineet?

Miten selvittää omaa ravintoaineiden saantia ja kenelle ravintolisä voisi olla...

Lue lisää >