Näin tunnistat vaihdevuosituntemukset ja lievität niitä

Jutta Larm ja Bioteekin Menopaussi

Menopaussi

1. toukokuu • 2025

Vaikka vaihdevuodet koskettavat jopa puolta väestöstä, niihin liittyy edelleen paljon väärinymmärryksiä, hyssyttelyä ja häpeää. Hiljaisuus aiheen ympärillä estää liian monia naisia tunnistamasta ja hakemasta helpotusta tuntemuksiin ajoissa.

Vaihdevuosituntemukset voivat vaikuttaa elämään lukuisin eri tavoin unen muutoksista hiustenlähtöön ja hikoilusta heikotukseen. Tilanteeseen ei kuitenkaan kannata tyytyä vaan hakea ajoissa apua ja helpotusta. Usein myös vaihdevuosiin liittyvä termistö hämmentää, sillä vaihdevuosiin kuuluvat niin esivaihdevuodet kuin varsinainen menopaussikin.

Tunnista vaihdevuosioireilu tuntemukset ajoissa

Vaihdevuodet ovat ajanjakso, jolloin munasarjojen toiminta heikkenee ja lopulta sammuu. Tämän seurauksena estrogeenituotanto vähenee ja kuukautiset loppuvat. Menopaussi tarkoittaa viimeisiä spontaanisti tulevia kuukautisia. Kriteerinä menopaussille pidetään sitä, että vaihdevuosi-ikäisellä kuukautisia ei ole tullut yli vuoteen. Ajankohta vaihtelee laajalla skaalalla: menopaussi tapahtuu tavallisimmin 45:n ja 55:n ikävuoden välillä, mutta voi tapahtua useita vuosia aikaisemmin tai myöhemminkin. 

Esivaihdevuodet eli siirtymävaihe kohti menopaussia alkaa monilla jo huomattavasti aikaisemmin, kun munasarjojen estrogeenituotanto alkaa iän myötä vähentyä. Vaihdevuosituntemuksia esiintyykin noin 80 % naisista jo esivaihdevuosien aikana. Tuntemukset ovat monesti lieviä ja ajoittaisia, joten ne usein sekoitetaan esimerkiksi stressin aiheuttamiin tuntemuksiin.

Lista vaihdevuosioireista tuntemuksista onkin yllättävän pitkä: hikoilupuuskien ja kuumien aaltojen lisäksi myös unen muutokset, etenkin aamuyöllä heräily, ovat tavallisia. Limakalvot saattavat ohentua estrogeenitasojen hiipuessa. Ihon kimmoisuus vähenee, hiusten koostumus muuttuu ja hiustenlähtö saattaa kiihtyä. Usein myös mieliala voi olla matalalla tai vaihdella.

Ei paussi, vaan startti

Laaja kattaus tuntemuksia voi tuntua lannistavalta, mutta vaihdevuosiin löytyy onneksi myös helpotusta.

Kehon ja mielen tasapainon ylläpitäminen, riittävä liikunta ja painonhallinta helpottavat niin vaihdevuosituntemuksia kuin yleistä jaksamistakin. Luuston kannalta riittävä D-vitamiinin ja kalsiumin saanti ovat ensisijaisen tärkeitä, ja näillä vitamiineilla on myös lukuisia muita terveyttä ylläpitäviä vaikutuksia. Lisäksi voi ottaa laadukasta ravintolisää, joka tukee niin psyykkisiin kuin fyysisiinkin tuntemuksiin liittyvissä haasteissa. 

Bioteekin Super Menopaussi -valmiste sisältää korkealaatuisia kasvi- eli fytoestrogeeneja (Humala – ja puna-apilauutteita), jotka ovat luonnossa esiintyviä estrogeenin kaltaisia yhdisteitä. Ne auttavat tasaamaan erityisesti vaihdevuosiin liittyviä fyysisiä tuntemuksia, kuten hikoilua ja kuumia aaltoja. Valmisteen Saffr’Activ® -sahramiuute on tärkeä tuki vaihdevuosien psykologisissa muutoksissa tasaten muun muassa mielialavaihteluita. Lisäksi valmisteeseen lisätty B6 -vitamiini auttaa vähentämään vaihdevuosissa yleistä väsymystä ja uupumusta sekä edistää yleisesti hormonitoiminnan säätelyä.

Jos vaihdevuosituntemukset alkavat häiritä kaikesta huolimatta merkittävästi jokapäiväistä elämää, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle. Näin saadaan suljettua pois muut samantyyppisiä tuntemuksia aiheuttavat vaivat ja mahdolliset sairaudet.

Lääkärin lisäksi vaihdevuosista saa ja kannattaa keskustella avoimesti myös muiden samaa kokevien kanssa. Muuttuvaa kehoaan kannattaa kohdella ymmärtävästi ja lempeästi – kuukautisten loppuminen voi tuoda mukanaan myös helpotusta ja keveyttä! Vaihdevuodet voivatkin olla parhaimmillaan vapauttava ja voimauttava elämänvaihe, kun kiireisimpien ruuhkavuosien jäädessä taakse on mahdollisuus pysähtyä ja kuunnella itseään. Aikaa voi nyt löytyä asioille, joihin aiemmin ei ollut mahdollisuutta: uusiin harrastuksiin, matkusteluun tai vaikka lukemiseen. Nainen määrittää itse, mitä tämä ajanjakso hänelle merkitsee – ehkä se on sittenkin paussin sijaan uuden elämänvaiheen startti!

Tutustu myös näihin artikkeleihin

D-vitamiini, kalsiferoli

Suomalaisista miehistä kolmasosa ei saa D-vitamiinia ravinnostaan suositusten mukaisesti, naisista...

Lue lisää >
Saatko ruoasta riittävästi vitamiineja?

Saako ruoasta tarvittavat vitamiinit ja kivennäisaineet?

Miten selvittää omaa ravintoaineiden saantia ja kenelle ravintolisä voisi olla...

Lue lisää >
C-vitamiini

C-vitamiini

C-vitamiini on tunnettu vastustuskykyyn vaikuttavana vitamiinina. Mitä muita terveydelle tärkeitä...

Lue lisää >