Biotiini – hiusvitamiini
14. maaliskuu • 2024
Biotiini yhdistetään usein kauneuteen – jo sen toinen nimitys ’H-vitamiini’ viittaa tähän, sillä H-kirjain tulee saksan ihoa tarkoittavasta sanasta ”Haut”. Biotiinista puhutaan usein myös ”hiusvitamiinina”. Mikä on biotiini ja sen käyttötarkoitukset ja miten tärkeä rooli sillä on mm. hiusten hyvinvoinnin kannalta on?
Yleistä biotiinista
Biotiini on välttämätön vitamiini, jota tarvitaan rasvojen ja proteiinien aineenvaihdunnassa sekä B-vitamiinien hyväksikäytössä.
Biotiinille ei ole annettu virallista saannin suositusta. Perusteena on se, että sitä arvellaan saatavan riittävästi ruokavaliosta. EU:n asiantuntijat ovat määritelleet biotiinin keskimääräiseksi saanniksi 40 µg päivässä. EU:n Ravintolisädirektiivin osalta päivittäisen saannin vertailuarvoksi on määritelty 50 µg.
Päivittäisen saannin vertailuarvoa käytetään elintarvikepakkausmerkinnöissä ilmaisemaan esimerkiksi biotiinin saantia kyseisen tuotteen kerta-annoksesta suhteessa vertailuarvoon.
Joillakin ihmisillä on havaittu synnynnäisiä haasteita biotiinin imeytymisessä ja aineenvaihdunnassa. Tällöin biotiinitasot nousevat ainoastaan korkeina määrinä nautittuna. Hyvä uutinen näissä tapauksissa on, että tutkimuksissa on havaittu biotiinin imeytyvän suun kautta otettuna todella hyvin – myös suurina annoksina nautittuna.
Biotiini ja hiukset
Biotiinin tiedetään edistävän hiusten kuntoa ja kasvua, Biotiinia sisältäviä shampoita voidaan käyttää ulkoisesti hiuksille. Ravintolisänä biotiini ravitsee hiuksia sisäisesti. Biotiini auttaa elimistöä valmistamaan proteiineista keratiinia, joka on tärkeä rakenneosa hiuksille. Keratiinin tuotannon lisääntyessä myös terve hiustenkasvu lisääntyy. Ravintolisäksi hiuksille kannattaa valita valmiste, joka sisältää biotiinin lisäksi myös rikkipitoista aminohappo metioniinia. Metioniinilla on myös tärkeä rooli keratiinin muodostuksessa.
Mitä biotiini tekee iholle ja kynsille
Biotiini auttaa muodostamaan elimistössä keratiinia, joka toimii kynsien rakenneaineena. Kynsien hyvinvoinnin tukemiseksi biotiinivalmisteisteet sisältävät usein myös sinkkiä, joka edistää kynsien pysymistä normaalina. Virallisten terveysväitteiden mukaan biotiini edistää myös ihon pysymistä normaalina.
Biotiinin terveysväitteet
Biotiinille EU:n asiantuntijat ovat hyväksyneet tutkimusyhteenvetona seuraavanlaisia väitteitä, jotka ilmaisevat biotiinin riittävän saannin roolia kehon toiminnoissa:
edistää limakalvojen, ihon ja hiusten pysymistä normaaleina
edistää hermoston normaalia toimintaa
edistää normaaleja psykologisia toimintoja
edistää normaalia energia-aineenvaihduntaa
edistää normaalia makroravintoaineiden – eli proteiinien ja rasvojen- aineenvaihduntaa.
Mistä saa biotiinia
Panimohiiva, maito, maksa, kananmuna (keltuainen) ja palkokasvit, pähkinät, siemenet, avokado, parsakaali, sienet, banaani ovat hyviä biotiinin lähteitä. Kananmunan valkuaisen avidiini-yhdiste estää biotiinin hyväksikäytettävyyttä, joten kananmuna tulisi kuumentaa hyvin ennen nauttimista joko keittämällä useiden minuuttien ajan tai pannulla paistaen.
Biotiinin eri muodot valmisteissa
Biotiini esiintyy ravintolisissä D-biotiininä.
Biotiini ja muut ravintolisät
Biotiinin kanssa ei suositella samanaikaista alfalipoiinihappovalmisteen käyttöä.
Biotiini ja laboratoriotestit
Jos biotiinia nautitaan ravintolisänä suurempia (5-10 milligramman) määriä, kannattaa asiasta mainita lääkärille tilanteissa, joissa ollaan suorittamassa laboratoriotestejä (esim. kilpirauhastesti).
Lue myös: Vitamiinien ABC
Lue myös nämä artikkelit
Suomalaisista miehistä kolmasosa ei saa D-vitamiinia ravinnostaan suositusten mukaisesti, naisista...
Lue lisää >Saako ruoasta tarvittavat vitamiinit ja kivennäisaineet?
Miten selvittää omaa ravintoaineiden saantia ja kenelle ravintolisä voisi olla...
Lue lisää >C-vitamiini on tunnettu vastustuskykyyn vaikuttavana vitamiinina. Mitä muita terveydelle tärkeitä...
Lue lisää >