A-vitamiini, retinoli - iho ja limakalvovitamiini

12. helmikuu • 2025
Yleistä
Haetko A-vitamiinia ihon kosteustasapainon avuksi, näkökyvylle vai immuunipuolustukseen*?
Suomalaisista naisista puolet ei saa A-vitamiinia suositusten mukaisesi, miehistä kaksi kolmasosaa.
A-vitamiini on välttämätön normaalille näkökyvylle, kasvulle ja kehitykselle, solujen erikoistumiselle, immuunipuolustukselle sekä ihon kosteustasapainon ylläpitämiseen. A-vitamiinia eli retinolia saadaan eläinperäisestä ravinnosta. Keho tuottaa A-vitamiinia myös muuntamalla kasvikunnassa esiintyviä karotenoideja, kuten beetakaroteenia, alfakaroteenia, beetakryptoksantiinia. Lykopeeni ja luteiini ovat tunnettuja karotenoideja, mutta keho ei pysty muuntamaan niitä retinoliksi.
A-vitamiini ja karotenoidit ovat rasvaliukoisia. A-vitamiini kertyy kehoon, minkä vuoksi sen liiallista saantia pitää välttää. Sen sijaan karotenoideja keho muuntaa aktiiviseksi A-vitamiiniksi tarpeen mukaan. Karotenoidien lähteitä voi syödä vapaasti.
Viralliset hyväksytyt terveysväitteet ja toiminta (1
*A-vitamiini edistää näön pysymistä normaalina, edistää ihon ja limakalvojen pysymistä normaalina, edistää immuunijärjestelmän normaalia toimintaa, edistää normaalia rauta-aineenvaihduntaa ja osallistuu solujen erikoistumisprosessiin.
Tarve (2
A-vitamiinin tai tarkemmin retinolin tarve ilmoitetaan yhdistämällä eläinperäisen A-vitamiinin eli retinolin ja kasviperäisten karotenoidien saannit. Karotenoidit pitää muuntaa aluksi muuntokertoimilla vastaamaan retinolin saantia eli retinoliekvivalentiksi (RE). 6 µg: aa (mikrogramma) beetakaroteenia ja 12 µg muita karotenoideja vastaa 1 µg retinolia. Kun ruokavaliosta saadut karotenoidit on muunnettu retinoliekvivalentin mukaisesti, lisätään ne ruokavalion sisältämään retinoliin. Näin saadaan ruokavalion retinolin kokonaissaanti. Retinoliekvivalentti on mittayksikkö, jota käytetään kuvastamaan karotenoidien biologista aktiivisuutta retinoliin verrattuna.
A-vitamiinin tarve ja elintarvikkeiden A-vitamiinipitoisuus ilmoitetaan retinoliekvivalentteina (RE) tai retinoliaktiivisuusekvivalentteina (RAE). Molemmissa huomioidaan sekä ravinnon valmis A-vitamiini että karotenoideista muodostuva A-vitamiini käyttäen hieman erilaisia muuntokertoimia. Suomessa elintarvikkeiden pakkausmerkinnöissä A-vitamiini ilmoitetaan retinoliekvivalentteina (RE) seuraavasti: 1 µg RE vastaa: 1 µg retinolia (A-vitamiinia), 6 µg beeta-karoteenia tai 12 µg muita A-vitamiinin esiasteena toimivia ravinnon karotenoideja.
A-vitamiinin päivittäisen saannin suositus on (3
A-vitamiinin päivittäinen saannin suositus |
||
Lapsille |
RE (retinoli ekvivalentti) |
RE (retinoli ekvivalentti) |
≥ 6 kk |
250 |
|
7–11 kk |
300 |
|
1–3 v |
300 |
|
4–6 v |
350 |
|
7–10 v |
450 |
|
Naisille |
Miehet |
|
11–14 v |
650 |
700 |
15- 17 v |
650 |
750 |
18–24 v |
700 |
800 |
25–50 v |
700 |
800 |
51–70 v |
700 |
800 |
> 70 v |
650 |
750 |
Raskaana olevat |
750 |
|
Imettävät |
1400 |
Suurin turvallinen saanti | |
Lapset | µg, RE |
≥ 6 kk | |
1–3 v | 800 |
4–6 v | 1100 |
7–10 v | 1500 |
11–14 v | 2000 |
15–17 v | 2600 |
Aikuiset | 3000 |
Muistutuksena 1 RE= 1 µg A-vitamiinia (retinolia)
Päivittäisen saannin vertailuarvo
Elintarvikkeiden ja ravintolisien pakkausmerkinnöissä A-vitamiinin päivittäisen saannin vertailuarvo on EU:n asetuksen mukaisesti 800 µg (RE)(4
Riittääkö saanti turvaamaan tarpeen?
Suomalaisten aikuisten A-vitamiinin saanti Finravinto 2017(5
mukaan naisten osalta on keskimäärin 747 RE/vrk ja miesten osalta 911 RE/vrk. 51 % naisista saa A-vitamiinia saantisuosituksen mukaisesti, miehistä 38 %. Alle keskimääräisen tarpeen naisista jää 14 % ja miehistä 24 %. Alle vähimmäissaannin naisista jää 4 % ja miehistä 12 %.
Yli 65-vuotiailla naisilla A-vitamiinin saanti on korkeinta, miehillä vastaavasti 45–64-vuotiailla.
A-vitamiinin lähteet
A-vitamiinia eli retinolia saadaan eniten maksasta ja siitä tehdyistä ruoista, maitotuotteista, ravintorasvoista, kananmunan keltuaisesta.
Karotenoideja saadaan oranssin ja keltaisen värisistä hedelmistä ja kasviksista. Vihreät kasvikset ovat myös hyviä karotenoidien lähteitä.
Ylimmän turvallisen saannin määrä aikuisilla on 3000 µg päivässä, lapsilla 800–2600 µg iän mukaan.
A-vitamiini on rasvaliukoinen. Rasvaliukoisena A-vitamiinin, eli retinolin, liiallinen saanti ei poistu virtsan mukana kuten useimmat vesiliukoiset vitamiinit, vaan se varastoituu kehon rasvaisiin osiin – lähinnä varastorasvoihin. Liiallinen, eli yli 3000 µg vuorokaudessa A-vitamiinin saanti on haitallista ja sitä on varottava.
Vitamiinimittauksia suorittavat yksityiset laboratoriot, joilla on myös muita vitamiini-, kivennäis- ja hivenainemittauksia valikoimissaan.
A-vitamiiniyhdisteet valmisteissa (6
A-vitamiinia esiintyy ravintolisissä retinyylipalmitaattina, retinyyliasetaattina sekä karotenoideina. Valmisteina ovat öljyt, kapselit ja tabletit. Muita yhdistemuotoja ei saa käyttää ravintolisissä EU:n alueella.
Biologisesti aktiivinen muoto
Retinoli on A-vitamiinin aktiivinen muoto, jota löytyy eläinperäisistä elintarvikkeista, kuten maksasta ja kalasta. Elimistö voi myös muuttaa beetakaroteenia ja eräitä muita karotenoideja (provitamiini A) retinoliksi.
A-vitamiini ja lääkkeet
A-vitamiinia esiintyy retinoidilääkkeissä (National Institutes of Health/ Office of Dietary Supplements luettu 14.1.2025, Indexbase, lääkeinteraktiot/ Duodecim Terveysportti luettu 14.1.2025). Näissä tapauksissa pitää konsultoida lääkäriä A-vitamiinia sisältävän ravintolisän käytöstä.
Miten A-vitamiinivalmistetta nautitaan ja mihin aikaan
Koska A-vitamiini on rasvaliukoinen, sen imeytymistä voidaan parantaa ottamalla se yhdessä rasvapitoisen aterian kanssa. Rasvat auttavat liuottamaan A-vitamiinia, mikä mahdollistaa paremman imeytymisen ja hyödyntämisen elimistössä. Tutkimukset ovat osoittaneet, että rasvan läsnäolo ruokavaliossa parantaa A-vitamiinin biologista hyötyosuutta.
Tutustu myös näihin artikkeleihin
Suomalaisista miehistä kolmasosa ei saa D-vitamiinia ravinnostaan suositusten mukaisesti, naisista...
Lue lisää >Saako ruoasta tarvittavat vitamiinit ja kivennäisaineet?
Miten selvittää omaa ravintoaineiden saantia ja kenelle ravintolisä voisi olla...
Lue lisää >C-vitamiini on tunnettu vastustuskykyyn vaikuttavana vitamiinina. Mitä muita terveydelle tärkeitä...
Lue lisää >LÄHTEET
3) KESTÄVÄÄ TERVEYTTÄ RUOASTA- kansalliset ravitsemussuositukset 2024, THL, VRN, 2024. Kestävää terveyttä ruoasta – kansalliset ravitsemussuositukset 2024.pdf
5) https://www.julkari.fi/handle/10024/137433
6) https://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/ALL/?uri=CELEX%3A32009R1170