Stressi kuluttaa kehoa – näin tuet jaksamista ravitsemuksen avulla

Stressi ja palautuminen

10. lokakuu • 2024

Pitkäaikainen stressi on monille arkipäivää. Arjen vaatimukset ovat kovat ja tehtävää on paljon monella elämän osa-alueella. Käsitteet ”oravanpyörä” ja ”ruuhkavuodet” värittävät jokapäiväistä keskustelua. Oletko koskaan ajatellut, että nykyihmisen aivot käsittelevät yhden päivän aikana enemmän tietoa kuin esi-isiemme aivot koko elämänsä aikana? Kehomme ei ole sopeutunut näihin hektisen nykyajan vaatimuksiin eikä ole ihme, että jopa joka viides työikäinen kokee merkittävää psyykkistä kuormitusta (Terve Suomi 2022/THL).

Lue eteenpäin ymmärtääksesi, mitä kehosi käy läpi stressatessaan ja kuinka voit parhaiten hoitaa itseäsi stressaavina aikoina, jotta palautuisit nopeammin ja voit jälleen iloita elämästä.

Jatkuva stressi kuormittaa kehoa ja mieltä

Pitkäaikainen stressi voi olla terveydelle haitallista, puhumattakaan elämänlaadun ja henkisen hyvinvoinnin heikkenemisestä.  ”Älä stressaa!” on helpommin sanottu kuin tehty, joten meidän tulisi miettiä, kuinka voisimme parhaiten auttaa kehoamme selviytymään stressistä.

Mitä voit siis tehdä? Stressin alkusyyn poistuminen on tietenkin tehokkainta. Liikunnan ja sosiaalisten suhteiden vaalimisesta on hyötyä ja ulkopuolista apua on hyvä tarvittaessa hakea. On myös hyvä tiedostaa, että pitkäaikainen stressi kuluttaa vitamiini- ja hivenainevarastojamme. Kehon tukeminen oikeilla ravintoaineilla ja menetettyjen ravintotasojen paikkaaminen on yksi tärkeä keino tukea jaksamista.

Taistele tai pakene! Miksi stressi kuluttaa ravinteita?

Stressi ei ole pelkästään henkinen tila. Stressaantunut keho käy ylikierroksilla ja kuluttaa enemmän ravintoaineita, erityisesti tärkeitä vitamiineja ja hivenaineita, joita se tarvitsee jaksaakseen. Huvenneiden ravinnevarastojen myötä mm. vastustuskyky joutuu koetukselle.

Miksi stressi kuluttaa ravinteita? Kuvittele, että esi-isämme savannilla kohtaa vaarallisen petoeläimen. Sekunnin murto-osassa koko keho virittyy ”taistele tai pakene” -tilanteeseen. Stressireaktio aktivoi hermoston täysillä ja puskee kehon täyteen stressihormoneja (kortisoli, adrenaliini ja noradrenaliini), jotta puhti ei lopu pakoon juostessa. Tämä reaktio on ollut elintärkeä selviytymisen kannalta.

Vaikka emme enää kohtaa petoeläimiä, kehomme reagoi stressiin samalla tavalla kuin esi-isiemme kehot. Nykyihminen kärsii kuitenkin usein pitkittyneestä, kroonisesta stressistä, johon meitä ei ole rakennettu. Stressin pitkittyessä keho keskittyy tuottamaan pitkäaikaisinta stressihormonia, kortisolia, jonka liiallinen erittyminen pitää kehon jatkuvasti ylivirittyneenä energiasyöppönä.

Stressi nainen juoksee leijonaa karkuun
Nykyään emme tarvitse stressireaktiota paetaksemme leijonia, mutta elämämme on täynnä muita stressin laukaisevia tekijöitä.

Stressin oireet – Miten tunnistat, että kehosi tarvitsee tukea?

Stressin oireet voivat hiipiä salakavalasti, mutta niiden tunnistaminen on tärkeää. Jos huomaat seuraavia merkkejä, kehosi saattaa erittää liikaa stressihormoni kortisolia.

  • Uupumus, väsymys ja univaikeudet: Tunnetko olosi väsyneeksi riippumatta siitä, kuinka paljon nukut? Normaalitilassa kortisolitasot tippuvat yöllä, mutta korkea kortisolitaso ei anna kehon levätä, sen ollessa jatkuvassa hälytystilassa.

  • Muisti- ja keskittymisvaikeudet: Päivittäiset tehtävät tuntuvat raskailta, ja ajatukset harhailevat.

  • Ärtyisyys ja alakuloisuus: Mieliala vaihtelee ja pienetkin vastoinkäymiset saavat kupin nurin.

  • Pää- ja lihaskipu: Kohonneet kortisolitasot nostavat verenpainetta, mikä voi tuntua kehon kiputiloina.

  • Riittämättömyyden tunne: Voit tuntea itsesi riittämättömäksi, jos koet, että sinulta vaaditaan enemmän kuin mihin tunnet pystyväsi, kun keho ja mieli ovat jatkuvasti ylikuormittuneet. Suorituspaineet vain lisäävät stressiä, luoden riittämättömyyden tunteen noidankehän.

Näiden oireiden ilmetessä on tärkeää antaa keholle ja mielelle niiden tarvitsema tuki jotta palautuminen voi alkaa. Tärkeää on pyrkiä antaa itselleen aikaa lepoon ja palautumiseen, vaalia sosiaalisia suhteita ja jakaa huolia, liikkua ja tarvittaessa hakea ulkopuolista apua tilanteeseen. Lisäksi täysipainoisella ja terveellisellä ravinnolla on tärkeä tehtävä kehon ja mielen hyvinvoinnin tukemisessa.  

Palautuminen stressistä – Miten tuet kehoa stressin jälkeen?

Stressin hallinnassa on tärkeää ymmärtää palautumisen merkitys. Stressin hellittäessä haluamme palata nopeasti normaaliin arkeen tai jopa kiirehtiä suorittamaan to-do-listalla roikkuneet tehtävät. On kuitenkin hyvä muistaa, että palautuminen vie aikaa ja energiaa. Keho on ollut pitkään ylikuormittunut, ja vielä palautuessaankin se kuluttaa tavallista enemmän ravintoaineita. Siksi raskaan työprojektin jälkeen ei välttämättä kannata kiirehtiä kuntosalille paikkaamaan väliin jääneitä treenejä.

Tukea stressiin ravinteilla – Bioteekki Super Stressi & Palautuminen

Kun täydennät stressin aikana kuluneita ravintoaineita, kestät stressaavat tilanteet paremmin ja palautuminen nopeutuu – ja pääset nopeammin nauttimaan jälleen elämästä.

Yksi tehokas tapa tasapainottaa stressin aiheuttamaa tilannetta on Bioteekki Super Stressi & Palautuminen, joka on kehitetty tukemaan kehoa stressaavina hetkinä ja palautumisvaiheessa. On tärkeää pitää kiinni ravitsevista aterioista, vaikka ruoan suunnittelu tuntuisikin vaikealta. Monipuolisen ruokavalion lisäksi yksi täsmäaineita sisältävä Stressi & Palautuminen -kapseli päivässä auttaa kehoasi taistelemaan stressin tunnetta vastaan ja täydentämään stressin kuluttamia ravintoainevarastoja.

Miten Super Stressi & Palautuminen toimii? Sen monipuolinen ja tarkkaan harkittu koostumus sisältää vitamiineja, yrttejä ja kasveja, joiden ainesosat auttavat kehoasi palautumaan stressistä ja ylläpitämään ravintotasapainoa.

Super Stressi & Palautuminen -valmisteen sisältö

Pureudutaan syvemmälle monipuolisiin ainesosiin, jotka Bioteekki on koostanut stressaavan ajanjakson avuksi. Tämän ravintolisän ainutlaatuisuus piilee siinä, että se sisältää useita tutkitusti kehoa tukevia ainesosia, joita on tutkittu myös yhdessä ja joiden vaikutukset tukevat toisiaan.

 

Yrtit ovat luonnon pieniä ihmeitä, joilla voi olla kehoa normalisoiva, tasapainottava ja energisoiva vaikutus. Tässä tuotteessa käytettyjen yrttien, niin kutsuttujen adoptogeenien, vaikutus on pitkäaikainen, mikä erottaa ne stimulanteista, kuten kahvista, jotka antavat vain väliaikaisen energiabuustin. Näistä huolella valikoiduista adaptogeeneistä on tehty tutkimuksia myös yhdessä, tutkien niiden yhteisvaikutusta kehon hyvinvointiin. Kukin adaptogeeneista vaikuttavat eri tavoin, tukien stressaavassa tilanteessa hieman eri kanteilta, täydentäen toistensa vaikutusta.

 

Yrttien lisäksi valmistetta täydentävät C-vitamiini ja pantoteenihappo (B5-vitamiini), jotka auttavat vähentämään väsymystä ja uupumusta. Lisäksi C-vitamiini edistää kovilla olevan immuunijärjestelmän normaalia toimintaa.

 

Tällä yhdistelmällä voit kohdata hektiset ja stressaavat elämäntilanteet vahvempana sekä saada stressin ja uupumuksen tunteeseen, samoin kuin stressin jälkeiseen, tärkeään palautumiseen.

 

Muista nämä stressin iskiessä:
  • Stressi on tärkeä, lyhytaikaisena hyödyllinenkin reaktio. Nykyajalle tyypillinen krooninen stressi on kuitenkin haitallista ja voi vaikuttaa elämänlaatuun.

  • Stressi kuluttaa kehon energiavarantoja, joten voit tarvita stressin aikana ekstraravinteita.

  • Palautumisen merkitystä ei tule vähätellä – se vaatii aikaa ja energiaa.

  • Älä anna stressin uuvuttaa itseäsi – Bioteekki Super Stressi & Palautuminen tukee sinua kohti tasapainoisempaa arkea.

  • Super Stressi & Palautuminen -ravintolisän monipuoliset ainesosat tukevat stressaavassa tilanteessa hieman eri kanteilta, minkä lisäksi niiden yhteisvaikutuksia on tutkittu.

Terveysväitteet:

C-vitamiini suojaa soluja hapettumisstressiltä. Venäjänjuuri tukee palautumista ja normaaleja kognitiivisia toimintoja.

Ruusujuuri tukee elimistön normaalia sopeutumista stressaavissa tilanteissa.

C-vitamiini ja pantoteenihappo (B5) auttavat vähentämään väsymystä ja uupumusta.